Analiza

LETRA LAMTUMIRËSE E NIKOLA TESLLES

Me rastin e vdekjes së Nikola Tesllës, në New York në v. 1943, gazeta “New York Times” kishte shkruar: “Ka vdekur Nikolla Teslla, shkencëtari dhe zbuluesi më i madh që ndonjëherë ka…

Nikola Teslla

Fyelli i Thanes ngaTimo Mërkuri

Sprovë Të gjithë e dimë historine e përjetësuar në këngën “Fyelli i Tanës”. Kush ka qënë fatlum e ka dëgjuar edhe këngën e saj , duke përjetuar emocione tronditëse si rrallë herë.Unë…

Timo Merkuri

Plutarku, Pani, Pelodi dhe Piluri nga Timo Merkuri

Sprovë 1-‘’Një mbrëmje, gjatë lundrimit, kur era kishte pushuar dhe shumë udhëtarë, që sapo kishin ngrënë bukë, po pinin, nga ishulli i Paksosit u dëgjua papritur një zë që thëriste; ’’Thamos’’. Zëri…

Timo Merkuri

“DIAMANTI I JANINËS” nga Agim Shehu

“DIAMANTI I JANINËS” Ali Pashë Tepelenën trimëria e quajti “Luani i Janinës”; pavdekësia i tha “Diamanti i Janinës” ( siç e emërtoi historiani Uliam Plomer). Në shkrimin tim për Të, ….pas “Diamantit”.…

Agim Shehu

ZOGJTË BIEN FLUTURIMTHI nga Pirro Loli

ZOGJTË BIEN FLUTURIMTHI… -ese- …E kam kërkuar zemrën e zogut por nuk e gjeta. Ai ndërton gjithnjë skelete fluturimi dhe nuk i dihet as gjethja e gjumit as pllaka e varrit… Për…

Pirro Loli

   DHIMBJA E ATIJ KALI nga PIRRO LOLI

  DHIMBJA E ATIJ KALI       -ese-  1. Gjurmët e mittit     Sendi dhe lënda, që siguron ekzistencën e çdo qenieje, e ngurtëson krijimtarinë artistike. Njëri është trupor, tjetri qiellor. Ashpërsia e…

Pirro Loli

NACIONALIZMI SHQIPTAR NË SANDUIÇ nga Besir Bajrami

NACIONALIZMI SHQIPTAR NË SANDUIÇ I sulmuar dhe i shtypur nga të gjithë ata faktor që nuk e durojnë homogjenitetin kombëtar dhe vetidentifikimin kulturor, që nacionalizmi shqiptar tenton t’i arrij. Në njërën anë…

Besir Bajrami

STATISTIKA OSE STATIS T’IKA nga Arian Galdini

STATISTIKA OSE STATIS TIKA 1 milion të rinj shqiptarë nuk kanë lexuar asnjë libër, 900 mijë nuk dinë asnjë gjuhë të huaj, 50 gazetarë janë kërcënuar dhe kanë kërkuar azil politik, 360…

Arian Galdini

MENDJEMADHËSIA nga Pirro Loli

MENDJEMADHËSIA -ese- Në mirëkuptim me lexuesin duhet sqaruar pozicioni etiko-moral i shkrimtarit, duhen kapërcyer dy hije, mendjemadhësia dhe modestia false. Më i miri mjet është ai pa poza e maska. … janë…

Pirro Loli

“NDODHINA  AMZORE” DHE SHQIPËRIA MIGRATORE nga Feti Zeneli

“NDODHINA  AMZORE” DHE SHQIPËRIA MIGRATORE “Njeriu ikën, por populli përtërihet parreshtur”, thoshte Alfred Vinji, shkrimtar francez i shekullit të 19-të. Me popull apo popullsi do të kuptojmë numrin e njerëzve me banim…

Feti Zeneli