Analiza

“KËSHTU KA THËNË LEKA” nga Pirro Loli

“KËSHTU KA THËNË LEKA” –ese- … dhe kështu do të bëhet… Se fjala e tij është e drejtë, urtësia, mençuria, ligj dhe gjuha. Dhe dëshira e shpirti i shqiptarit përputhet me princin…

Pirro Loli

YLLI DEMNERI, JOSHJA E KUJTIMEVE nga Çapajev Gjokutaj

  YLLI DEMNERI, JOSHJA E KUJTIMEVE  “Më kujtohet tufa e tharë e nenexhikut varur në gozhdë.”, “Më kujtohen fshatarët me çadrën prapa kurrizit, kapur në jakën e xhaketës.”, “Më kujtohet qetësia që…

Çapajev Gjokutaj

ARDHJA E SKENDERBEUT nga Moikom Zeqo

Lirinë s’e solla unë, atë e gjeta midis jush” – Skënderbeu Të shikosh mbas 554 vjetësh një dukuri të mrekullueshme dhe jashtëzakonisht të mençur të historisë kombëtare të shqiptarëve, siç është tubimi…

Moikom Zeqo

DINASTIA STRAUSS nga Edlira Dedja

« … Shpesh herë, kur kërceja muzikën tragjike të Strauss-it me partneren time, na duhej të ndalonim për të ndjekur më mirë rrjedhën e kësaj ëndrre të frymëzuar. E jo vetëm kaq, por…

Edlira Dedja

MESAZHI I Otzi-t nga dr. Myftar Barbullushi

MESAZHI I Otzi-t “Prej nga vijmë? Çfarë jemi ne? Ku do të shkojmë ?” – pyet piktori francez Paul Gauguin nepermjet një imazhi mahnitës ne vitin 1887, duke personifikuar ne pikture dilemen…

dr. Myftar Barbullushi

POEZIA, KUPTIMI UNIVERSAL nga Moikom Zeqo

POEZIA, KUPTIMI UNIVERSAL                                 And l have seen the Eternal Footman                …

Moikom Zeqo

AI QË BËRI… MOHIMIN E MADH nga Vasil Vasili

AI QË BËRI… MOHIMIN E MADH K. Kavafi 29prill 1863 – 29 prill 1933 Trajtën e brendshme të poezisë “Che fece… il gran rifiuto”, (Ai që bëri… mohimin e madh), Konstandin Kavafi,…

Vasil Vasili

MES LAOKONTIT DHE KRISHTIT nga Skender Drini

MES LAOKONTIT DHE KRISHTIT (Studime rreth veprës “Mes Laokoontit dhe Krishtit – Onufri II”)    Libri „Mes Laokoontit dhe Krishtit – Onufri II“ i Moikom Zeqos, është një vepër e madhe. Është…

Skender Drini

SHËNIME PËR KRITIKËN E GËZIM AJGERAJT nga Bedri Halimi

KRITIKA E VLERËSIME PËR AUTORË NGA VENDE TË NDRYSHME TË VISEVE SHQIPTARE Së shpejti del nga shtypi libri: Vlerësime kritike!.. Të flasim për një libër siç është ky me Vlerësime kritike, të…

Bedri Halimi