Fjala shqipe

LEKSIONE BRILANTE nga Moikom Zeqo

FJALOR FIGURASH NGA DORËSHKRIMET E HERSHME Hëna varet në brinjët e Natës si apendesit i fryrë, – Nata ka dhimbje dhe ulërin, – le ta çojnë në sallën e operacionit… * E shoh, – por më tepër më sheh…

Moikom Zeqo

GEGERISHTJA nga Namik Selmani

GEGERISHTJA Gegerishtja(gegenishtja), një vlerë e re që duhet rinjohur dhe mirë trajtuar nga shqiptarët. Në vitin 1972 kur në Tiranë bëhej një Kongres shumë i vecantë për atë kohë, pse jo dhe…

Namik Selmani

      ENIGMA INDOEVROPIANE nga Sulejman Mato

                      ENIGMA INDOEVROPIANEN          -Vezhgime mbi lashtësinë e gjuhes shqipe” Tiranë, 2007- Është fjala për të vërtetuar në ka…

Sulejman Mato

SHQIPJA, GJUHË RRËNJORE nga Sulejman Mato

SHQIPJA, GJUHË RRËNJORE Qysh në lashtësi, së bashku me shkrimet e para, lindën edhe çështjet filozofike të gjuhës. Si lindi emërtimi i sendeve? Ç’marrëdhënie ka midis sendit dhe fjalës? Për shembull: ç’lidhje…

Sulejman Mato

VEZHGIME LASHTESIE MBI SHQIPEN nga Sulejman Mato

VEZHGIME LASHTESIE MBI SHQIPEN 1. Indoeuropianishtja është një mit apo…?  Rreth këtij termi ka shumë mjegull dhe pasaktësi, pasi edhe historia e krijimit të termit indoeuropianishte u përket dy shekujve të fundit.…

Suleman Mato

GJUHA SHQIPE NË ÇAMËRI nga Namik Selmani

GJUHA SHQIPE NË ÇAMËRI -mbijetesë shqiptare- Pasuria gjuhësore e kahinës së Çamërisë edhe sot e kësaj dite ka mahnitur e vazhdon të mahnisë jo vetëm njerëzit e thjeshtë, por edhe specialistët linguistë…

Namik Selmani

FJALA “KËNGA”, “KANGA” NË SHQIP nga Shefqet Sulmina

FJALA “KËNGA”, “KANGA” NË SHQIP Ai e dinte shumë mirë se fjala “këngë” në gjuhën që fliste djaloshi Alpet Grëmshi, (ai që kishte rrëmbyer Janicën), në trajtën e pa shquar të gjuhës…

Shefqet Sulmina

TË FLASIM GJUHËN TONË nga Pajtim Xhelo

TË FLASIM GJUEN TONË 1. Ka kohe qe me mundon dicka qe nuk shkon. Eshte fjala per nje forme te vecante te foljes. Ne gjuhen shqipe ka folje ndihmese ( kam dhe…

Pajtim Xhelo