NA FAL,MBRETI YNË nga Sefedin Xhafolli

Sefedin Xhafolli

NA FAL,MBRETI YNË!

…mbret
zemërdet
zemërmal
na fal
e bëmë
baltë
dhe moçal
na beso
mendjen
po e vrasim
por s’po mund
të të
duartrokasim
u lodhëm
duke
duartrokitur
duke
u jargitur
duart
na janë
plasaritur
për Stalinin Titon Enverin Tomin dhe Xherin
pesë dekada
kanonada
duartrokitje
me kilometra
secila
më e gjatë
se tjetra
duartrokitje
me tonelata
buçitje
të gjata
…nderuam
mbiemrin
dhe fisin
kemi thyer
Ginisin
…duartrokitje
frenetike
biblike
idilike
rini
punëtorë
u bëmë
boksierë
gladiator
nga
trajnimet
goditjet
duartrokitjet
brohoritjet
derisa
ra tavani
vdiq Magelani
u lodh
Napoleoni
u zhvarros
faraoni
për Enverin Titon Stalinin Nastradinin
…kemi
duartrokitur
derisa
i kemi
mërzitur
i kemi
gërditur
ama
s’jemi
koritur
në shi borë shqotë si askush në botë
…na fal
ti meriton
shumë
duartrokitje
plasaritje
për këto
arritje
jashtëqitje
por ç’e do
u lodhëm
pesë dekada
duartrokitje
nëpër parada pa brekë pa grada
dhe tash
jemi
të mekur
të thekur
as
për mish
t’pjekur
as për të gjallë as për të vdekur. 

ARTI I RRENËS

…na rrejti
Roma
na rrejti
Stambolli
na rrejti
dhia
dy dekada
s’polli
na rrejti
Bizanti
na mashtroi
greku
ne punuam
arën
ai shatin s’preku
na rrejti
Euro
na rrejti
leku
po rren
prfesori
gjithmonë
rrejti mjeku
na rrejtën
paria
rrenë fort
dhe sot
por s’na mbushet
mendja
as na bindet
dot
thanë po vdiq
Enveri
po vdiq
dhe Tita
pa ta
misër s’ka
le më dhe simita
e rrejtëm vetën
tash
ngapak
Shqipërinë
e rrejtëm
Luginën
dhe Çamërinë
rrejmë
me motoskafe
dhe vetë
Kolumbinë
mashtrojmë
dhe me art
dhe me metafora
poetë
u bëmë shumë
letërsi e gjora
po rrejmë
Europën
rrejmë
madje edhe
lopën
e rrejmë
politikën
na rrenë
politika
për rrenat serike
tash
ndërtojmë
fabrika
na mashtruan
fqinjët
mashtrojnë
dhe partnerët
edhe demokratët
bashkë
me proleterët
e rrejmë
diasporën
i zhvatim
paratë
bejmë flori
dashnorësh
mashtrojmë
fëmijët dhe gratë
mashtruam
Bajram Currin
dhe Adem Jasharin
mashtrojmë
myshterinjtë
dhe prekim kandarin
rrejmë
sa të mundemi
dhe s’ju japim
dorën
mashtruam
Ana Oksën
tash rrejmë
Rita Orën
tash
po rrejmë vetën
sa t’jetë dita-nata
lëpihemi
ëndrrojmë
dhe për dekorata.

LIRI M’KËRKON RIMA!

…Liri
kërkon
bima
Liri
kërkon
rima
që s’varet
nga klima
as nga
mjaullima
Liri
m’kërkon
syri
nuk më
duhet dryri
më duhen
pak rima
që i ha
lima
që s’i bren
bryma
liri
do dhe
vargu
mjegull
do
qoftëlargu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.