RAFAEL ALBERT

Rafael Albert

1.
Se nisesh, e përvëluara ime,
se unë nisem,

Se nisesh për mos ardhur,
e përvëluara ime,

Era do të mundte,
të më përvëlonte,
tek ti.
………………
Se partissi, amante mia,
se io partissi,

Se partissi per non tornare,
amante mia,

L’aria mi porterebbe,
amante mia,
da te.

2.
Nëse ne dy pa fjalë në mbrëmje
dashura ime, edhe kështu po;
jo hëna.

Po se po se ne të dy në heshtje,
e dashura ime dhe në errësirë;
jo kurrë hëna.
………………..
Noi due in silenzio e al buio,
mia amante, sì;
non alla luna.

però sì noi due in silenzio,
amante mia, al buio;
e non alla luna.

3.
Në tërfilin e livadhit
Zoti, se çfarë kam gjetur!
– A e gjen?
-Ja, ja e di!
-Ahere thuamë se çfarë gjeta
në tërfilin e livadhit.
-Perëndi, qarë e kam së ta tregoj;
Unaza ime, unaza ime, rrotullo!.
………………..
Nel trifoglio del bosco,
dio, che cosa ho trovato!
-Lo sai?
– Sì che lo so!
-Allora dimmi cosa ho trovato
nel trifoglio del bosco.
-Dio, sì che te lo dirò;
il mio anello, il mio anello, rotto!

4.
Kastile ka kështjella,
Por nuk ka det.

Por ka një stepë të madhe,
dashuri, për të luftuar.

Vendi im ka kështjella,
dhe natyrisht edhe det.

Një det manushaqe e madhe,
dashuri, për të luftuar.
……………..
La Castiglia ha castelli,
Ma non ha il mare.

Ma ha una steppa grande,
amore, per guerreggiare.

Il mio paese ha castelli,
ma anche il mare.

Un mare d’indaco e grande,
amore, per guerreggiare.

SHQIPËROI nga ITALISHTJA: SHEFQET SULMINA

Alberti lindi në El Puerto de Santa María , një qytet jo shumë larg Cadiz (në Andaluzi ), më 16 dhjetor 1902 nga një familje e pasur me origjinë italiane (gjyshi i tij nga babai, Tommaso Alberti Sanguinetti, ishte garibaldino toskan ). Ai kaloi një fëmijëri të qetë dhe, në 1917 , ai u transferua në Madrid , ku filloi të interesohej për pikturë . Në vitin 1922 punimet e tij u ekspozuan në universitetin e Madridit. Pas pak, ai do të vijë në kontakt me artistët dhe shkrimtarët në Residencia de Estudiantes, ata që më vonë do të jenë protagonistët e të ashtuquajturës Gjeneratë e ’27 .

Rafael Alberti a Roma. Un poeta tra pittori – Editori Riuniti
Në vitin 1924 , ndërsa u detyrua të jetonte në Sierra de Guadarrama y Rute për shkak të një sëmundjeje të frymëmarrjes, ai botoi përmbledhjen me poezi Marinero en tierra, e cila fitoi Premio Nacional de Poesía . Në vitin 1927 ai merr pjesë në festimet për njëqindvjetorin e tretë të vdekjes së Luis de Góngora , në homazhe për të cilat do të botojë Cal y Canto . Në vitin 1928 ai kompozoi, duke ndjekur një krizë të thellë personale, Sobre los ángeles , pasuar nga Sermones y moradas dhe El hombre deshabitado . Një fazë e re fillon me ardhjen e Republikës . Në1931 hyn në Partido Comunista de España (PCE); me partneren e tij María Teresa León ai themeloi revistën revolucionare Octubre , mori pjesë në Luftën Civile kundër rebelëve Falangist (pro- fashist ) të udhëhequr nga Francisco Franco .
Në vitin 1939 , pas disfatës republikane gjatë luftës civile , Alberti u strehua në Francë , më pas në Argjentinë dhe më në fund në Itali , ku jetoi periudha alternative të qëndrimit në fshatin e vogël Anticoli Corrado , në provincën e Romës dhe qëndron në kryeqytet., në rrethin e Trastevere ( 1963 ). Gjatë qëndrimit të tij të gjatë në Romë dhe provinca, e kaluar me partneren e tij María Teresa, poeti frekuentoi me ngulm intelektualë përparimtarë, të cilët e mirëpritën atë jo vetëm për vlerën e tij të padyshimtë poetike, por edhe për cilësinë e tij si një demokrat në mërgim nga një diktaturë.

Në periudhën midis 1963 dhe 1976 ai kishte një shoqatë të gjatë kulturore me poeten italiane, Hispanisten, Elena Clementelli , dhe ai u bashkua me një grup kritikësh letrar Romakë, përfshirë Walter Mauro , Ignazio Delogu dhe Luigi Silori . Jo të rralla ishin takimet e tij me grupin muzikor kilian Inti-Illimani , i cili gjithashtu vuri në muzikë disa nga tekstet e Albertit, të bashkuar me poetin nga gjendja e mërgimit dhe të cilat për vite ishin pritur nga komuna e Genzano di Roma . Në 1967 ai u thirr për të qenë pjesë e jurisë së çmimit letrar Lerici – Bizele, së bashku me Libero BigiarettiFerdinando Giannessi , Walter Mauro dhe Luigi Silori. Në 1972 ai mori Çmimin Simpati , Oskar Kapitolinë për solidaritet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.